7 Mart 2013 Perşembe

Parfüm Notaları

Parfüm kompozisyonunda üç temel nota vardır.
Bunlar üst, orta ve alt nota olarak adlandırılır. Bunu bir piramit şeklinde tanımlayabiliriz. Parfümde nota denildiği zaman kastedilen şey kokusunun açılma kademeleridir. Parfüm sürüldüğü andan itibaren, farklı zamanlarda değişik kokuların açığa çıkmasının sebebi işte bu notalardır. Bu şekilde bir ayrıma gidilmesinin en başta gelen sebebi, içerisinde bulunan kokuların ağırlık, yoğunluk ve uçuculuklarının birbirlerinden farklı olmasıdır. Her parfüm, piramidin üç farklı katmanı içinde yer alan ve onlarca çeşit tekil notalardan oluşur. Bu nedenle bir parfümün tanımını okurken, “meyvemsi, çiçeksi ve odunsu” veya “şeftali, gül, amber” kelimelerini bir arada görürüz. Günümüzdeki yeni parfüm trendleri, daha karmaşık ve sofistike kokular üzerinedir. Bu nedenle sadece elma, sadece mandalina veya sadece misk gibi kokan bir parfüme ulaşabilmek oldukça zordur.

1- Üst notalara “tepe noktası” adı verilir. Piramidin en üst noktası, daha hafif ve hemen havaya karışan ve ilk anda algıladığımız kokulardan oluşur. Üst notalarda genellikle meyvemsi, turunçgil ve zencefil gibi keskin ve çabuk buharlaşan kokular kullanılır. Bu üst notalara ilişkin algımız, genelde 5-10 dakika ile sınırlıdır ve parfümü sıkıp sokağa çıkıncaya kadar etkilerini kaybederler. Bu notalar sadece "açılış" yaparlar ancak seçim kararı zaman dilimine rastladıkları için satın alma aşamasında çok önemlidirler.

2- Orta notalar, parfümün ana karakteri, onu farklı ve beğenilir kılan bölüm bu katman içerisindedir. Orta notalarda daha geç havaya karışan, çiçeksi ve aromatik kokular bulunur. Parfüm formüle edilirken hedef alınan ana nokta, ikinci katman, yani "kalp nota"dır. Bu katmana "kalp" adı verilmesinin sebebi budur. Parfüm alırken doğru algıya ulaşmak için biraz süre geçirip kalp notaları algılayarak karar vermeniz daha doğrudur.

3- Alt notalar, üçüncü katmanda bulunur ve "baz notalar" olarak adlandırılır. Görevleri, üst ve kalp notalara bir zemin oluşturmak ve parfümün kalıcılığını desteklemektir. Kokuya zenginlik ve derinlik katmakta ve uygulandıktan en az yarım saat sonra, orta nota kaybolmaya yakınken duyulmaya başlanır. Alt notanın kokuları yoğunluk olarak daha ağırdır. Bu parfümün kalıcılığının ve başarısının ifadesidir. Etkisi parfümün kalıcılığıyla orantılı olup, gün boyu sürer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder